PANTONE KLEUREN en DIC COLOR – FOEFELEN IN’T KWADRAAT MET HET SAMENSTELLEN VAN EEN BEPLANTINGSPLAN

Ik hou van werken met het Pantone kleuren pallet. Waarom? Omdat Pantone in software onmiddellijk geschikte combi-kleuren weergeeft. Het komt dus neer op het volgende: ik kies een kleur die ik graag zie. Ik ken deze toe aan de eerste plant in de border en ik krijg onmiddellijk de geschikte kleuren voor de overige planten. Het gaat inderdaad zo simpel. Tijdens de selectie van de combi-kleuren, heb ik zelfs de keuze tussen verschillende ‘pantone-boeken’. Ik kan dus warme kleuren kiezen zodat de border enkel met warme kleuren wordt samengesteld. Maar net zo goed bestaan er ‘pantone-boeken’ die het wel wat levendiger maken. Er bestaat niet alleen Pantone, er bestaat ook DIC. DIC wordt ook standaard in AutoCad als kleurenpallet aangeleverd en biedt net zoals Pantone de mogelijkheid om combi-kleuren te selecteren. DIC komt uit Japan.

dic dic-g01-008

Op basis van de kleuren die het softwarepakket voorstelt, kan de beplanting gekozen worden. Eigenlijk projecteer je dus gewoon de exacte kleurcode op de kleurcode van de beplanting.

Voorbeeld:

Geum ‘Banana Daiquiri’ lijkt goed op Pantone ‘Minion Yellow’. Het enige nadeel is dat Pantone en DIC regelmatig nieuwe kleuren toevoegen aan hun paletten, maar dat deze niet automatisch vernieuwd worden in de softwarepakketten. Op deze wijze stelt u zeer gemakkellijk een kleurschema samen.

Geum 'Banana Daiquiri'pantone yellow16-3320_violet_1